Zeilboot huren met een klein vaarbewijs 1
Voor een zeilboot huren heb je geen klein vaarbewijs nodig Want de zeilboot kan niet harder varen dan 20 kilometer per uur. En de zeilboot is ook niet langer dan 15 meter Gaat de zeilboot wel sneller dan 20 kilometer per uur of is hij groter dan 15 meter heb je een klein vaarbewijs 1 nodig. Iedereen vanaf achttien jaar kan dit bewijs halen.
Wil je varen zonder vaarbewijs? Hiervoor gelden een paar verschillende regels:
- Boten tot maximaal 13 km/u: iedereen van twaalf jaar en ouder mag ermee varen
- Boten tot maximaal 20 km/u: iedereen van zestien jaar en ouder mag ermee varen
Het Klein Vaarbewijs 1 is bedoeld voor het klein binnenwater zoals rivieren, meren en plassen. Voor ruim water, zoals Ooster- of Westerschelde, IJsselmeer of Wadden, is Klein Vaarbewijs 2 verplicht.
Onderwerpen die tijdens het klein vaarbewijs 1 studie worden behandeld zijn: de manoeuvreer de eigenschappen van een schip; de veiligheid; de betonning; het berekenen van waterdiepte en brughoogte; de betekenis van het weerbericht; de op de binnenwateren geldende reglementen; en de voorrangsregels.
Zeilboot huren met een klein vaarbewijs 2
Gaat u het ruime water op, denk aan het IJsselmeer of Markermeer, Waddenzee, Ooster- of Westerschelde. Moet u al in het bezit zijn van deel 1 en deel 2 het complete klein vaarbewijs.
Klein vaarbewijs 2 is een heel andere studie dan vaarbewijs 1. Vaarbewijs 1 is vooral ‘leerwerk’, tijdens de Vaarbewijs 2 studie leer je dingen als: waypoints bepalen; koersen uit de kaart halen en in de kaart zetten; koersen corrigeren en stroom verkavelen; dieptes berekenen bij hoog- en laagwater; weerkaarten interpreteren.
De Vaarbewijs 2 cursus is beslist lastiger dan de Vaarbewijs 1 cursus, maar voor de liefhebber van ruim water is de leerstof zeer interessant.
Je examen mag je nu al doen, je vaarbewijs krijg je pas zodra je 18 bent geworden. Je mag dus ook nog niet varen.
Nederland is het enige land in heel Europa waar u uw vaarbewijs kunt halen vanuit de schoolbanken. Dat is ook de reden dat het examen flink moeilijker is geworden. Indien u nu geslaagd bent voor het examen heeft u goed inzicht in de materie. Uiteraard gaat dat veranderen, maar zeker nog niet in 2017 of 2018. Dat is ook de reden dat er veel Nederlands sprekende Belgen in Nederland hun vaarbewijs halen.
Zeilboot huren met een marifoon certificaat
Als je puur voor af en toe een zeilboot gaat huren je marifooncertificaat wilt halen, dan adviseren we je te gaan voor het Basiscertificaat. Dat is hét marifooncertificaat en hiermee mag je alle gangbare marifoons en portofoons bedienen voor zowel de plezier- als de beroepsvaart. Mocht je besluiten om een Automatisch Identificatie Systeem (AIS), een wereldwijd gebruikt transpondersysteem dat in de marifoonband werkt, aan boord te gebruiken, dan heb je voldoende aan het Basiscertificaat.